Szerencsésnek mondható az, aki ép, egészséges hajjal rendelkezik. Egyesek csak álmodhatnak erről a csodáról, vagy napi szinten küzdenek a samponnal, kondicionálóval, vagy a balzsammal. De hiába a legújabb hajápolási termék, önmagában nem biztos, hogy sikeres lesz. A hajat több dolog is befolyásolja, többek között a tápanyag, amit beviszünk. Egyes esetekben vitaminokra van szükség, mely szorosan összekapcsolódik a hajhullással. Fontos tehát tisztában lenni, hogy mire van szüksége hajunknak.
1. Fehérje
A fehérje építő eleme a hajnak, ha nincs meg a megfelelő bevitel gyengébbek lesznek a hajhagymák. Ha javítanál a hajszálak szerkezetén fogyassz tejet, sajtot, túrót, joghurtot, kefirt, tojást. A tojás tele van a B vitamin egy fajtájával –biotinnal-, ami segíti a haj növekedését, biztosítja a fejbőr egészségét. Fogyaszthatod bármilyen formában elkészítve: sülve, főve, buggyantva. További magas biotin tartalmú ételek: földimogyoró, mandula, búzakorpa, avokádó, lazac.
2. Vas
Vasforrások a húsok: csirke disznó, marha. A kutatások kimutatták, hogy az ideálisnál kevesebb vasfogyasztás kopaszodáshoz vezethet! A hajhullással bajlódók általában vashiányosak. Az alábbi ételek vasban gazdagok: pulyka, teljes kiőrlésű gabona, szárított gyümölcs, tojássárgája, bab, lencse.
3. Szilícium-dioxid
A haj vastagságáért, erősségéért fel. A mazsola, banán, zab, sör tartalmaz szilícium-dioxidot.
4. A-vitamin
Ez a vitamin a faggyúképződésért felel, itt a fejbőrön képződő olajért, mely kondicionálja a hajat. Erre jók lehetnek a sötét zöldségek: spenót, brokkoli, mángold. Az A vitamin továbbá megvédi a hajat a kiszáradástól. Ragyogó hajért jöhet még: sárgarépa, spárga, sütőtök, kelkáposzta, édesburgonya.
5. Cink és ásványi anyagok
Segít szabályozni az androgén termelődését, mely a hajhullást okozza, ha túl alacsony szinten van. Akinek ez a hormon túl alacsony, lassan nő a haja és korpásodásra hajlamos. Ez tehát sok féle szempontból fontos lehet. Cinket tartalmazó ételek: osztriga, rák, kagyló, máj, sovány marhahús, búzacsíra, dió (kesu, pekán).
6. C- vitamin
A C vitamin segít felvenni a vasat, valamint a túl kevés C-vitamin gyengévé és szárazzá teszi a hajat. Innét szerezhetjük meg: zöldpaprika, eper, citrusfélék, és a már említett brokkoli és leveles zöldségek.
7. Omega-3 zsírsav
A fejbőr egészségéért felel, ha nincs elegendő, a haj száraz és fénytelen lesz. Forrásai: lazac, szardínia, hering, pisztráng, makréla, dió, lenmag, avokádó.
8. Növényi olaj
Mindenki szeretne szép, fényes hajat. Ha kevés növényi olajat viszel be, akkor könnyen az ellenkezőjét érheted el: a szárazságot és a fénytelenséget. Ha nem akarsz a visszaállítással bajlódni, előzd meg oliva, napraforgó, mogyoróolajjal. Elég naponta egy teáskanállal bevinni.
Ha ebből a 8-ból beviszed a megfelelő mennyiséget, nem lehet probléma a hajaddal. Jobb megelőzni, és odafigyelni az egészségre mind a hajunk, mint a teljes szervezetünk szempontjából, mint azon görcsölni, hogy visszaállítsuk a kívánt állapotot.
Felhasznált források:
http://napidoktor.hu/cikk/211.19074/Top-10--etelek-az-egeszseges-hajert
http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/test/5121/10-etel-haj-egeszseg
http://drimmun.com/egeszseges-taplalkozas/a-haj-es-a-vitaminok.html
http://www.atedivatod.hu/menu2/latogato/fodraszat/index.phtml?a=cikk&b=20&f_cikk=47
http://www.bien.hu/9-etel-az-egeszseges-hajert/szepseg/frizura-haj/114858
http://twice.hu/eletmod/10-elelmiszer-hajhullas-ellen
http://www.hoxa.hu/?p1=cikk&p2=5727